Informe “Experiències europees de compra pública socialment responsable de roba de treball”

SETEM Catalunya publica, en el marc del projecte europeu Networkwear, un recull de bones pràctiques de les administracions públiques europees en matèria de contractació responsable.

goodpractices

Les administracions públiques europees adquireixen gran quantitat de productes tèxtils i roba, sobretot indumentària de treball. Es calcula que, al 2008, la facturació global de les empreses distribuïdores d’aquest tipus de roba dels 15 Estats membres de la Unió Europea va ser de 4.000 milions d’euros.

Aproximadament, la meitat d’aquesta despesa corresponia a entitats públiques.Per tant, les administracions públiques –com a clients destacats de les empreses de vestuari laboral– tenen una gran capacitat  d’influir  significativament sobre la cadena de subministrament global i promoure que els proveïdors apliquin pràctiques cada cop més responsables socialment.

Les administracions públiques han d’aplicar la sostenibilitat a les seves compres. Actualment, els governs volen introduir lleis per fomentar el desenvolupament sostenible, la responsabilitat ambiental, les relacions laborals dignes i el comerç just. I aquestes mesures s’han de traduir en polítiques de contractació concretes, amb l’objectiu de garantir l’adquisició de productes i serveis a empreses que ofereixin la màxima qualitat, que apliquin bones pràctiques i promoguin les millors condicions laborals.

Amb tot, en un context d’economia globalitzada sovint hi ha massa descoordinació entre els compromisos governamentals en aspectes com els drets humans internacionals, els drets laborals i el desenvolupament econòmic, d’una banda; i un sistema de contractació que tradicionalment sol afavorir el licitador que presenta l’oferta més barata, per l’altra. Per tant, això pot fomentar que el contractista rebaixi els costos laborals amb l’objectiu de proveir productes més barats. Adjudicar el contracte a l’oferta més barata pot generar avantatges per als contractistes que incentiven els sous baixos, les jornades laborals llargues i pitjors condicions de treball.

bones_practiques

Més informació a la web del projecte Networkwear

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s